Sruby na klíč – řešení pro milovníky přírody s vůní dřeva

Hledáte-li klidné místo v přírodě, na okraji lesa nebo u vody a vašim cílem je využít co nejvíce přírodních materiálů při stavbě, srub na klíč je tím pravým pro vás. Sruby na klíč se staly trendovou dřevostavbou, která se pyšní mnoha výhodami.

Stavba srubového domu

Sruby jsou masivními dřevostavbami, které jsou stavěny dle projektových typů nebo individuálních představ klientů. Stavba srubového domu je založena na ruční práci, která vychází z kanadských výrobních postupů. Základem srubu na klíč je hranolová nosná konstrukce z impregnovaného modřínového rámu. Střešní krytina je doplněna stropní izolací. Velikost srubu je omezena pouze vzdáleností mezi rohovými spoji, která se pohybuje okolo 10-ti metrů.

Drevoastavba ING

Výhody srubového domu

  • Nízkoenergetický typ bydlení

Sruby na klíč jsou velmi nízkoenergetickým typem bydlení, neboť jsou stavěny čistě z přírodních materiálů. Dřevo je vznešeným přírodním materiálem s jedinečnými izolačními vlastnostmi. Pořízení srubu na klíč vede k vyšší úspoře za vytápění, a tím k nižší energetické náročnosti obydlí.  Používaná izolace pro dřevěné sruby je srovnatelná s polystyrenem nebo minerální vlnou. Využitím materiálů, jako je vlna, len či konopí, bude srubový dům lépe dýchat. Díky vyšší povrchové teplotě dřeva oproti zděným stavbám, můžete srub vytápět na méně stupňů.

  • Dlouhá životnost s minimální údržbou

Chcete-li dřevěnou stavbu, která vydrží užívání více generací, jsou sruby tou pravou volbou. S minimálními nároky na údržbu můžete relaxovat v srubovém domě v blízkosti lesa. Pouze jednou za několik let provedete speciální nátěr. Životnost srubu se může pohybovat okolo 300 let.

  • Celoroční rychlá výstavba

Ať je léto nebo zima, sruby na klíč můžete stavět za každého počasí. Oproti klasickému zděnému domu zabere výstavba srubu na klíč výrazně kratší čas. Stavbu srubového domu je vhodné započít v zimních měsících. Důvodem je skutečnost, že dřevo v zimě nepracuje tak jako v letním období, čímž se urychlí dokončení dřevěné stavby.

  • Příznivé mikroklima

Nespornou výhodou srubu na klíč je příznivé vnitřní mikroklima a přirozená vlhkost vzduchu. Při stavbě srubového domu nejsou používána žádná lepidla ani OSB desky, které mohou uvolňovat do ovzduší škodlivé látky. Dochází také k eliminaci a šíření škodlivých virů a bakterií.

Tip: Montáž sádrokartonů je vhodná technologie i pro vnitřní prostory u výstavby srubů.

Nezapomínejte na zásuvky

Sruby na klíč jsou masivními dřevostavbami, jejichž zdi jsou tvořeny kulatinami. Jsou vyráběny suchou cestou, tzn., při zhotovování jsou využívány pouze motorové pily a jeřáby. Ještě před samotnou výstavbou musíte pečlivě naplánovat, kolik zásuvek a ve kterém místě bude zapotřebí. Přidávání nových zásuvek u srubového domu je velmi obtížné.