Hliníková okna se hodí do každé novostavby

Zařizujete si nový dům? Nebo teprve přemýšlíte o tom, jak by měl vůbec vypadat? Vybírat můžete nejen mezi nízkoenergetickými zděnými domy, ale i dřevostavbami. Neméně důležitou součástí tohoto rozhodování je ovšem i výběr vhodného zařízení domu, zejména oken. Protože právě okna dokážou domov zútulnit, prosvětlit a vdechnout mu to pravé kouzlo.

Potřebujete ze všeho nejdříve poradit s výběrem vhodného domu na klíč? A proč právě dům na klíč? Protože je energeticky nenáročný, a projektant vám navíc pomůže zrealizovat dům přesně podle vašich představ, pokud si nevyberete z katalogu typových domů.

Nechte si postavit dům na míru

Hned jak si dům vyberete, proberete s odborníky možnou úpravu dispozic domu. Podle vašich požadavků a přání vám připraví návrh a projektovou dokumentaci. Následně se stanoví energetická náročnost stavby a celková kalkulace. Budete-li vyžadovat služby finančního poradenství, i to je pro vás připraveno. Díky němu získáte investiční prostředky za co nejvýhodnějších podmínek. Poté už nic nebrání tomu, aby byl dům na klíč zhotoven. Samozřejmě stavba podléhá průběžné kontrole postupu stavebních prací.

CRP service

Která okna si vybrat?

Je ovšem velmi důležité si také s architektem či projektantem naplánovat podobu nejen exteriéru domu, ale především jeho interiéru. A jedním z nejdůležitějších interiérových prvků, na který byste měli myslet v první řadě, je výběr oken. Existují tři typy oken dle zvoleného materiálu:

  • Dřevěná okna – mají tradiční vzhled a také skvělé tepelně izolační vlastnosti; velmi oblíbená jsou také proto, že vám vydrží desítky let; na druhou stranu jsou ale náročnější na údržbu a vlhkost může poškodit dřevěný rám
  • Plastová okna – jsou v současné době nejrozšířenějším typem oken, neboť jsou velmi levná a mají skvělé tepelně-izolační vlastnosti a nemusí se nijak udržovat
  • Hliníková okna – hliník je čím dál oblíbenější, neboť je nenáročný na údržbu, pevný a vydrží vám extrémně dlouho; ke všemu mohou být hliníkové rámy velmi úzké, a tak dodávají oknům minimalistický vzhled a ničím nerušený výhled

Právě hliníková okna se do novostaveb hodí ze všeho nejvíce. Jejich pořizovací cena je sice vyšší, ale vzhledem k tomu, že vám vydrží dlouhé desítky let, můžete to brát jako investici do budoucna. Hliník je lehkým univerzálním materiálem, který má široké využití. Ke všemu má skvělé tepelně-izolační vlastnosti. A aby toho nebylo málo – hliníková okna dokážou opticky rozšířit obytný prostor.

Hlavní výhody hliníkových oken:

  • Jsou velmi jednoduchá, v minimalistickém vzhledu, proto se hodí zejména do novostaveb.
  • Jejich design je nadčasový, a tak se nemusíte bát, že by za pár let vyšly z módy.
  • Brání úniku tepla a dokonale izolují, díky tomu vám v topné sezóně nebude utíkat teplo oknem ven.
  • Snadno se udržují, není zapotřebí žádná pravidelná renovace, jako tomu bývá například u dřevěných oken.

Na údržbu oken jděte s citem

Jsou-li hliníková okna provedena kvalitně, jsou téměř bezúdržbová. Hliník stačí jen čas od času otřít hadříkem a mýdlovou vodou. K odstranění zaschlé špíny použijte například vosk na automobily nebo leštěnku na auta, nikdy ale nepoužívejte tekutý písek a ani žádné zásadité a kyselé přípravky.

Obvykle je profesionály doporučováno čistit venkovní části hliníkových konstrukcí alespoň dvakrát až čtyřikrát ročně. Jednou až dvakrát za rok byste také měli zkontrolovat všechna gumová těsnění a před zimou je ošetřit například glycerinem. Také nezapomeňte pravidelně seřizovat a udržovat kování. Nikdy ho ale neopravujte v případě nutnosti sami. Mohli byste hliník nenávratně poškodit. Proto si vždy na jakékoliv opravy pozvěte domů odborníka.