Rekuperace vzduchu v domě

Většina z nás doma tráví polovinu svého času, ti co pracují na home officu pak ještě víc. Čerstvý vzduch je pro lidské tělo velice důležitý, proto byste měli alespoň pravidelně větrat. Jenže větrání představuje také velký únik tepla, což v zimě není úplně žádoucí. Ovšem technologie jdou neustále kupředu, což s sebou přineslo i řešení v podobně zařízení na rekuperaci vzduchu. Stále netušíte, o čem je řeč?

Co je a jak funguje

Rekuperace v podstatě znamená zpětné získávání tepla. Skládá se z rekuperačního výměníku, kterým prochází čerstvý venkovní vzduch do místnosti a zároveň jím odchází teplý odpadní vzduch z interiéru domu.

Výměník obsahuje lamely a kanálky, které oddělují čistý a znečištěný vzduch, aby nedošlo k vzájemnému mísení. Teplý odpadní vzduch ohřívá stěnu rekuperátoru, která dále předá teplo čerstvému vzduchu. Ten je následně vyfukován už jako ohřátý do místnosti.

V rekuperátoru nechybí ani speciální filtry zachycující nečistoty venkovního vzduchu (například částečky prachu, pylu apod.). Rekuperaci zvlášť ocení osoby s dýchacími potížemi.

Rekuperace šetří náklady na vytápění, účinně bojuje s vlhkostí a zabraňuje tvorbě plísní

Využití

Místo neustálého větrání, které jednak stojí nemalé peníze a zároveň jde o činnost, na kterou musíte myslet, si pořiďte rekuperační jednotku. Tu lze instalovat nejen v rodinném domě, ale i bytě. Rekuperátor vám bez starostí zajistí čerstvý vzduch po celý den i noc, aniž byste se museli namáhat, strachovat, že přijde déšť a vy máte zrovna otevřená okna nebo že soused zatopí apod. Zkrátka neustálé dýcháte čerstvý vzduch a netopíte pánu bohu do oken.

Cena

Existují dva typy rekuperační jednotek. Levné pasivní, které pořídíte v řádu několika tisíc korun, ale také aktivní systémy, za něž si připlatíte, a sice 100 000 až 200 000 Kč. Pro menší jednopodlažní dům bude stačit i méně, počítejte okolo 60 000 Kč. Samozřejmě záleží, jakou značku a firmu vyberete.