Přízemní nebo patrový dům? Poradíme vám, jaký vybrat

O tom, zda se rozhodnete pro přízemní nebo patrový dům obvykle rozhoduje velikost pozemku. Tam, kde je pozemek větší, stojí za zvážení stavba většího přízemního domu, patrový dům vám naopak pomůže spoustu prostoru na pozemku ušetřit. Podle čeho dalšího se můžete ještě rozhodnout, která varianta je pro vás lepší?

Pokud si někdo z nás nechává stavit nový dům, je to většinou jednou za život. I z tohoto důvodu je důležité dobře se rozhodnout. Práv počet podlaží u novostavby je něčím, co je třeba pořádně zvážit. Protože univerzální odpověď na to, co je lepší, opravdu neexistuje. V případě, že máte doma seniory či osoby se ztíženou pohyblivostí, bude pro vás lepším řešením bungalov. V domě s více členy domácnosti se však může zdát dvoupodlažní řešení domu správnou volbou.

Velikost pozemku je zásadní

Zásadním parametrem pro výběr typu domu je velikost vašeho pozemku. Pokud je váš pozemek malý a chcete si nechat i trochu místa na zahradu, jistě pro vás bude lepší variantou patrový dům než bungalov. V bungalovu jsou všechny části domu rozloženy na stejné úrovni, takže takový dům zabere mnohem víc místa. Pokud však máte prostorný pozemek, klidně si nechte postavit prostorný bungalov s více vstupy – od ulice, ale i ze zahrady.

Dům může splynout s vaší zahradou

Bungalov je vhodný také pro všechny, kteří chtějí dům, který splyne s okolím. Ačkoliv si můžete nechat postavit dům s velmi výraznou fasádou, bungalov může klidně splynout s vaší zahradou. Nevýhodou je však fakt, že si nebudete moct tolik pohrát s architektonickým řešením stavby. Velkou výhodou bungalovů je pak jejich bezbariérovost. Pokud vám tedy někdo postaví přízemní dům, do něhož musíte po schodech, nešlo o zvlášť chytrého jedince.

Co je levnější?

Ačkoliv je stavba bungalovu po technické stránce jednodušší, neznamená to, že bude také levnější. Vše záleží na kvalitě projektu a tom, co všechno si vymyslíte. Velký rozdíl mezi přízemním a patrovým rodinným domem činí rozsah základů a střechy. Zde je levnější patrový dům – náklady se však vyrovnají ve chvíli, kdy se odečtou náklady za zdivo a stropy, které mají menší nosnost. Bungalov zlevní také absence schodiště. Nelze jednoznačně říct, jaký typ domu vás vyjde levněji. Vždy závisí na řešení stavby, ale také na použitých materiálech.

Přízemní domy se vyznačují vyššími teplenými ztrátami – je to kvůli větší ploše obálky domu. Na druhou stranu – v patrovém domě zase musíte vytápět i chodbu a schodiště. Výhoda patrového domu se skrývá také v tom, že můžete elegantně oddělit společenskou zónu (v přízemí) od té soukromé (v patře).