Jakým materiálem nejlépe zateplíte váš dům?

Rozhodli jste se postavit si svůj dům snů a nyní řešíte otázku, čím jej zateplit? Při neustálém zvyšování energií není radno toto rozhodnutí podcenit. Poradíme vám nejlepší izolace.

Kvalitní izolační fasáda je dnes nutnost

Každá novostavba potřebuje kvalitní izolační fasádu. Klíčem k ní je výběr vhodného materiálu a dostatečná tloušťka izolační vrstvy. Tepelná izolace velmi ovlivní spotřebu energie a zabrání zatékání do obvodového pláště budovy.

Izolace dále nabídne požární ochranu a v letních horkých dnech zabrání přehřívání domu. Proto se nevyplatí na izolačních materiálech šetřit. Může se totiž stát, že investice do montáže nevhodného izolačního materiálu se mine účinkem a budete muset za několik let fasádu celou zrekonstruovat. Známe tři druhy tepelných izolací. Jsou to:

Vláknité materiály

Minerální vlna – vyrobená je z čediče a podobá se svými vlastnostmi skleněné vlně. Pozitivní vlastnosti minerální vlny je malá tepelná roztažnost. Změny teploty proto nezpůsobí praskliny ve fasádě.

Skleněná vlna – je vyrobena tavením keramik a přidávají se do ní různé směsi. Dobře odvádí vlhkost ze stěn. Využívá se na zateplení střechy i fasády. Pozor však při její manipulaci. Zde je potřeba ochrany pokožky.

Dřevovláknité desky – patří mezi moderní a velmi oblíbené materiály, díky svému ekologickému původu. Složení se skládá z vláken dřeva, vodoodpudivých látek a pryskyřice. Dobře propouští páru, jsou skvělými izolanty zvuku a používají se pro izolaci dřevostaveb.

Rostlinné materiály

Rostlinné izolační desky – jsou vyrobené z konopí, vlastně jejich vláken. Mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti a pevnou strukturu. Dobře odolají vlhkosti a nenapadají je škůdci ani plísně.

Pěnové materiály

Pěnový polystyrén – patří mezi nejpoužívanější izolanty. Jeho nízká pořizovací cena a dobrá práce zaručuje nejlepší a nejekonomičtější způsob izolace fasády. Rizikem je pak menší odolnost proti tlaku a vlhkosti.

Šedý polystyrén – má dokonce až o 25% lepší izolační vlastnosti. Manipulace je s ním o něco náročnější. Nesmí se instalovat za slunečného záření, aby nedošlo k roztažitelnosti a popraskání fasády.

Extrudovaný polystyrén – je nejlepší volbou na místa, kde dochází často kontaktu s vodou. Má uzavřené póry, do kterých se voda nedostane a tím vyniká dlouhou životností. Také odolává tlaku.

Pěnový polyuretan – Je odolný proti nízkým i vysokým teplotám. Dostává se v podobě pěny nebo tuhých desek. Manipulace s ním je podobná jako s polystyrenovými deskami.